Ziua mondială a auzului (World Hearing Day) este recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății și sărbătorită în întreaga lume pe 3 martie ale fiecărui an. Scopul principal al evenimentelor care vor fi organizate cu această ocazie este creșterea conștientizării modalităților de prevenire a pierderii auzului precum și promovarea îngrijirii urechii și a auzului.
Pierderea de auz (hipoacuzia) este cel mai frecvent deficit senzorial întâlnit astăzi; conform statisticilor, la fiecare 1.000 de nașteri, 3 dintre nou-născuți prezintă deficiențe de auz. Identificarea timpurie a acestora este cheia unui management eficient, iar o abordare optimă necesită efectuarea sistematică și cât mai devreme a screening-ului pentru detectarea afecțiunilor auzului la nou-născuți precum și la persoanele care prezintă cel mai mare risc.
Campania Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu ocazia Zilei Mondiale a Auzului din acest an, 3 martie, încearcă să inspire o schimbare a atitudinii și comportamentului de zi cu zi, în așa fel încât fiecare să-și protejeze auzul de sunetele puternice care pot provoca sau grăbi pierderea acestuia, să își verifice în mod regulat auzul, să utilizeze proteze dacă este necesar și să acorde sprijin celor suferinzi de afecțiuni de auz. Persoanele conștiente și informate, arată Organizația Mondială a Sănătății, pot duce la schimbarea în bine nu doar a propriei persoane și a familii lor, ci și a societății în general.
Campania OMS re-afirmă importanța sănătății auzului ca parte integrantă a stării de sănătate și transmite următoarele mesaje-cheie:
- Până în anul 2030, se preconizează că peste 500 de milioane de persoane vor suferi pierderi de auz semnificative, care vor necesita reabilitare.
- Peste un miliard de tineri se confruntă în acest moment cu riscul de pierdere permanentă a auzului din cauza expunerii prelungite la sunete puternice în timpul lor liber, cum ar fi prin audiția muzicală sau jocurile video.
- Modul în care vom auzi în viitor depinde de modul în care avem grijă de auzul nostru astăzi. Mare parte din cazurile de hipoacuzie pot fi evitate printr-un comportament responsabil.
- Pentru cei care suferă de deficiențe de auz, identificarea timpurie și accesul la reabilitare în timp util sunt esențiale pentru a recuperare, integrare și pentru atingerea celui mai înalt potențial personal.
- Oricine poate lua chiar astăzi măsuri pentru a-și asigura o sănătate cât mai bună a auzului pe tot parcursul vieții.
Despre Darul Sunetului
Asociația Persoanelor cu Deficiențe de Auz „DARUL SUNETULUI” este o organizație non-profit înființată în anul 2010 care are ca scop reprezentarea intereselor persoanelor cu deficiențe de auz în România, în primul rând pe cele ale purtătorilor de implant cohlear.
Pentru contact:
Str. Alexandru Depărățeanu, nr. 22, sector 1, 011096 București
Tel. 0722.190.685
Email contact@darulsunetului.ro
Website www.darulsunetului.ro
Persoana de contact: Bogdan I. Stanciu, președinte