Matei-Alexandru Bolog este student la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca și a fost primul român distins cu Bursa de Școlarizare „Graeme Clark” oferită de producătorul de soluții auditive Cochlear tinerilor hipoacuzici care doresc să-și perfecționeze studiile. În această calitate l-am cunoscut, în urmă cu câțiva ani.
Ceea ce face povestea lui cu adevărat excepțională este faptul că Matei și-a pierdut auzul în copilărie. Un implant cohlear, primit în adolescență, i-a schimbat cursul vieții și i-a dat o nouă perspectivă asupra sunetelor. Cu implantul cohlear, Matei are un parcurs normal în societate, educație și profesie.
În 2021 i-am luat un interviu pe care îl puteți citi integral aici https://darulsunetului.ro/2020/11/18/interviu-matei-bolog-primul-roman-castigator-bursei-scolarizare-graeme-clark-cochlear/. Redau mai jos pasajul care mi s-a părut cel mai semnificativ din discuția cu Matei:
Î. Ce oportunități a deschis în aria ta de studii și pasiuni implantul cohlear?
R. Cred că în primul rând oportunitățile au venit datorită unei schimbări de mentalitate pe care am experimentat-o în timpul acomodării cu implantul cohlear. Am învățat poate pentru prima dată cât de important este să acorzi timp îndeplinirii obiectivelor și proceselor de învățare. Să gândești pe termen lung și să analizezi mereu daca ești în direcția potrivită.
De asemenea, îmi este mult mai ușor să urmăresc tutoriale online despre lucrurile care mă pasionează. Reușesc să mă concentrez mai bine la cursuri. Pot să fac sport fără să mai am grija faptului că transpirația îmi va defecta implantul (lucru pe care nu îl pot spune despre aparatele auditive cu olivă).
Însă poate cel mai important beneficiu a fost creșterea încrederii în mine. Eram mereu supărat și stresat că nu mă pot bucura de viață așa cum o făceau cei care auzeau bine. De multe ori, în timpul conversațiilor (mai ales în mediu zgomotos), intram în situații puțin ridicole pentru că nu înțelegeam în totalitate despre ce se vorbea. Încercam să intuiesc ce voiau să spună ceilalți și dădeam răspunsuri aproximative. Mă simțeam ca un impostor.
Aceasta senzație mi s-a întipărit atât de adânc în conștiință, încât ajunsesem să cred că era vina mea pentru toate oportunitățile sociale ratate. Pendulam mereu între entuziasmul de a cunoaște oameni și deziluzia faptului că, în mare parte, nu mă puteam înțelege cu ei. Acum însă am înțeles cu adevărat să îmi accept și să îmi asum condiția legată de auzul meu.
Da, încă sunt limite, însă pot mult mai ușor să port conversații, să glumesc și să arăt cât mai mult din personalitatea mea adevărată într-un timp cât mai scurt. Și cred că acestea sunt marile victorii.”
Mi-a făcut mare plăcere să-l reîntâlnesc pe Matei acum câteva zile, la conferința „Ziua Mondială a Auzului: Tratarea și prevenirea surdității în România – realizări și perspective” unde a vorbit unei audiențe formate din medici, specialiști, politicieni și familii cu copii hipoacuzici despre provocările și realizările lui. Matei a exprimat recunoștință pentru părinți, precum și față de instituțiile și programele care l-au susținut în obținerea implantului cohlear și în terapia de recuperare.
„Părinții au avut un rol foarte important și doresc să le mulțumesc. Doresc să mulțumesc și altor actori, precum logopedei mele, care s-a ocupat de mine de la vârsta de 6 ani și până în liceu am interacționat cu dânsa. Doresc să mulțumesc și instituțiilor, programelor care m-au ajutat să obțin acest implant, să obțin aparatul auditiv – ultimul aparat achiziționat a fost printr-un program la nivel național și doresc să vă mulțumesc și dumneavoastră pentru că aveți timpul și aveți energia pentru astfel de dezbateri constructive, pentru timpul dumneavoastră și pentru munca depusă.”
Dispozitivul pe care îl poartă astăzi Matei și care i-a schimbat atât de mult viața în bine este legat de lucrarea profesorului australian Graeme Clark, fondatorul departamentului ORL de la Universitatea din Melbourne. Cercetările sale au dus la realizarea primului implant cohlear cu canale multiple (1978). Clark și-a continuat munca și în colaborare cu compania Cochlear, unde primul implant a fost produs în anul 1982. Până azi, implantul cohlear este singura interfață funcțională între creierul uman și computer și cel mai important progres în terapia surdității.
Împreună cu Matei Bolog, sute de mii de persoane din toată lumea, deci și din România, beneficiază de acest implant și se bucură din plin de viață.
În calea utilizării implantului cohlear, însă, se ridică mereu obstacole legate de prețul relativ ridicat, lipsa informării mai ales a părinților din medii mai puțin favorizate sau corupția și carențele din sistemele de sănătate. De aceea, nouă, la Asociația „Darul Sunetului”, noi înșine părinți de copii suferind de afecțiuni ale auzului, ne revine onoranta misiune de a reprezenta cât mai bine interesele pacienților cu hipoacuzie, având modele precum Matei Bolog. Reușitele lui ne inspiră.
Da, se poate!
Text: Bogdan Stanciu. Foto: Matei Bolog (d) primind Bursa de Școlarizare „Graeme Clark”; foto Cochlear AG, utilizat cu permisiune